_Вести

ДАНИ Докомомо Србија

ЗАШТИТА И РЕВИТАЛИЗАЦИЈА СТАМБЕНИХ ОБЈЕКАТА ИЗ ПЕРИОДА МОДЕРНЕ – АРХИТЕКТА У ФОКУСУ МИЛАН ЗЛОКОВИЋ

29.11-2.12.2023.

Програм

Среда, 29.11. у 17,00 сати

Свечана сала Дома инжењера и техничара

Кнеза Милоша 7а, 3. спрат

17.00   Уводна реч др Тања Конли, председница Докомомо Србија

17.15   Образовање и информисање као предуслов за одговорнији однос према градитељском наслеђу – Едукативни програми Завода за заштиту споменика културе, Бојана Ибрајтер, виши конзерватор, историчарка уметности (Завод за заштиту споменика културе града Београда)

17.30   Сарадња Завода за заштиту споменика културе и инвеститора кроз целокупан процес реализације реконструкције, рестаурације и ревитализације Виле Прендић  до успешног резултата, Александра Шевић, виши конзерватор, архитекта (Завод за заштиту споменика културе града Београда)

17.45 – 18.15 Пауза

18.15   Изложба студентских радова Савремено у наслеђу – експериментални модели ревитализације виле Мозер као резултат сарадње Завода за заштиту споменика културе града Београда и Универзитета у Београду – Архитектонског факултета,   Раде Мрљеш, виши конзерватор, архитекта (Завод за заштиту споменика културе града Београда), др Милена Кордић, доцент  и студенти Архитектонског факултета БУ

18.45-19.00     Дискусија

Субота, 2.12. у 12.00 сати

Парк у улици Османа Ђикића

Архитектонска шетња – Стамбена архитектура међуратног Београда – студија случаја Професорска колонија / улица Османа Ђикића – воде: Бојана Ибрајтер Газибара и Александра Шевић

Организатор: Докомомо Србија

Партнери: Завод за заштиту споменика културе града Београда, Архитектонски факултет

Покровитељ: Инжењерска комора Србије

Предавање „Архитектура Црвеног Беча од 1919. до 1934.“ арх. Виолета Вујовић-Залхофер

Сала Савеза инжењера и техничара Србије

Кнеза Милоша 7а/III, Београд 15. новембар 2019. у 19:00ч

Беч, центар Аустроугарске, метропола која пред Први светски рат има скоро два милиона становника, у којој се развија сецесија и делују Ото Вагнер, Јозеф Хофман и Адолф Лос, по завршетку Великог рата доживљава фундаменталне промене. Узрок ових промена не лежи само у чињеници да је распад монархије и изгубљени рат довео до осиромашења, глади, високих реституциних дугова и доселења великог броја аустроугарских чиновника у престоницу нове републике Аустрије, него и у јачању још 1888/89. основане Социјалдемократске радничке партије.
На бечким општинским изборима почетком маја 1919. Социјалдемократска радничка партија убедљиво побеђује са 54,1% гласова. Упркос свим наведеним потешкоћама нова бечка влада поставља себи за циљ да пре свега побољша животни стандард радника. Типични раднички стан пред Први светски рат у Бечу је премален, без воде, купатила и WC-а. Увођењем новог пореза за градњу станова („порез на луксуз“) град креће у остваривање пројекта „црвеног“ Беча имајући у виду три носеће идеје. Прва и најважнија је изградња станова који имају високи стандард (WC, купатило, балкон). До 1934. године је изграђено више од 60.000 станова у оквиру тадашње постојеће градске структуре. Друго поље је школство и образовање, граде се вртићи, школе и народни универзитети у којима се примењују најсавременије педагошке методе. Треће велико поље су здравство и спорт, у Бечу ничу нове савремене болнице, али и базени, купалишта крај Дунава и стадиони.
Савремени Беч је наставио традицију започету пре 100 година. Циљ је да се потреба за становањем што већег броја становника подмири квалитетним и јефтиним општинским становима. Данас око 500.000 Бечлија живи у 220.000 општинских станова који су равномерно расути по целој територији града.

Виолета Вујовић Залхофер је рођена у Београду, где је 1984. дипломирала на Архитектонском факултету и до 1985. године радила као сарадник у Републичком заводу за заштиту споменика културе. Од 1986. године живи и ради у Бечу, где се, најпре у разним архитектонским бироима, а од 1993. самостално у свом, претежно бави пројектовањем становања и санацијама са доградњама као и изградњом поткровља, делом и објеката који су под заштитом. Од 1998. ради и као предавач на вишим школама архитектонског усмерења, најпрлре на HBLA „Malerschule Baden“ у Бадену крај Беча, а од 2013. на вишој школи „HTL Moedling“ у Моедлинг-у крај Беча. Ту, на одсеку за архитектуру и грађевинарство, предаје основе пројектовања, архитектонске конструкције, историју архитектуре и архитектонско цртање и обликовање. Својом делатношћу покушава да гради мостове између култура средње и југоисточне Европе, те између осталог сарађује и са „Институтом за Дунавски регион и средњу Европу“ (Institut für den Donauraum und Mitteleuropa ) „ИДМ“-ом и „МСЛ Раум“-ом, где држи предавања о архитектури на простору Балкана. Учествује у раду „360 Београд / guiding architects Belgrade “. За Београдску недељу архитектуре 2007. је припремила изложбу о изградњи поткровља у Бечу, која је затим гостовала у Нишу, Крушевцу, Суботици и Љубљани. Сарађивала је са часописом „Форум“- друштва архитеката Београда са прилозима о архитектури у Бечу и Аустрији.

Позив за уплату чланарине за 2020. годину

Do.co.mo.mo. Србија обавештава све заинтересоване да је чланарину за 2020. годину могуће уплатити преко националне секције до 15. децембра 2019. године. Више информација можете пронаћи на нашој страници ЧЛАНСТВО.

Уплатом чланарине за националну секцију се аутоматски стиче и годишње чланство у међународној организацији Do.co.mo.mo. International, које укључује погодности за чланове који могу остварити попусте приликом посета музејима и партнерским институцијама, за похађање Do.co.mo.mo. конференција, као и по један примерак часописа docomomo Journal, који излази два пута годишње.

Више информација можете пронаћи на сајту Do.co.mo.mo. International линк

Нова културна добра у Београду

На основу предлога одлука Завода за заштиту споменика културе града Београда о проглашењу за споменике културе, Влада Републике Србије је током 2018. године утврдила је пет нових културних добара на територији града Београда, а у јануару 2019. године још два. Међу њима се налазе два објекта и једна просторна целина, које је удружење Докомомо Србија препознало као вредне објекте међуратне и послератне модерне архитектуре: Дом Удружења југословенских инжењера и архитеката, зграда са сликарским атељеима и галеријом Салона Музеја савремене уметности у Париској 14 и насеље Церак Виногради.

Објава у Политици

Објава у Блицу

Архива модернизма

Докомомо Србија представља нови пројекат, који је реализован у партнерству са Центром за културну деконтаминацију, а подржан од стране фондације Хајнрих Бел у Београду.

Архива модернизма

Пројекат „Архива модернизма“ је настао кроз редовне истраживачке активности појединаца, те индивидуалних истраживачких подухвата. Том приликом је успостављен контакт са бројним ауторима, протагонистима пројеката архитектонске и урбанистичке модернизације после Другог светског рата, као и са радним организацијама у оквиру којих су ови пројекти настајали, те је започета дигитализација доступног материјала: цртежа, скица, пројектне документације, фотографија, публикација.