_Vesti

Predavanje „Arhitektura Crvenog Beča od 1919. do 1934.“ arh. Violeta Vujović-Zalhofer

Sala Saveza inženjera i tehničara Srbije

Kneza Miloša 7a/III, Beograd 15. novembar 2019. u 19:00č

Beč, centar Austrougarske, metropola koja pred Prvi svetski rat ima skoro dva miliona stanovnika, u kojoj se razvija secesija i deluju Oto Vagner, Jozef Hofman i Adolf Los, po završetku Velikog rata doživljava fundamentalne promene. Uzrok ovih promena ne leži samo u činjenici da je raspad monarhije i izgubljeni rat doveo do osiromašenja, gladi, visokih restitucinih dugova i doselenja velikog broja austrougarskih činovnika u prestonicu nove republike Austrije, nego i u jačanju još 1888/89. osnovane Socijaldemokratske radničke partije.
Na bečkim opštinskim izborima početkom maja 1919. Socijaldemokratska radnička partija ubedljivo pobeđuje sa 54,1% glasova. Uprkos svim navedenim poteškoćama nova bečka vlada postavlja sebi za cilj da pre svega poboljša životni standard radnika. Tipični radnički stan pred Prvi svetski rat u Beču je premalen, bez vode, kupatila i WC-a. Uvođenjem novog poreza za gradnju stanova („porez na luksuz“) grad kreće u ostvarivanje projekta „crvenog“ Beča imajući u vidu tri noseće ideje. Prva i najvažnija je izgradnja stanova koji imaju visoki standard (WC, kupatilo, balkon). Do 1934. godine je izgrađeno više od 60.000 stanova u okviru tadašnje postojeće gradske strukture. Drugo polje je školstvo i obrazovanje, grade se vrtići, škole i narodni univerziteti u kojima se primenjuju najsavremenije pedagoške metode. Treće veliko polje su zdravstvo i sport, u Beču niču nove savremene bolnice, ali i bazeni, kupališta kraj Dunava i stadioni.
Savremeni Beč je nastavio tradiciju započetu pre 100 godina. Cilj je da se potreba za stanovanjem što većeg broja stanovnika podmiri kvalitetnim i jeftinim opštinskim stanovima. Danas oko 500.000 Bečlija živi u 220.000 opštinskih stanova koji su ravnomerno rasuti po celoj teritoriji grada.

Violeta Vujović Zalhofer je rođena u Beogradu, gde je 1984. diplomirala na Arhitektonskom fakultetu i do 1985. godine radila kao saradnik u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture. Od 1986. godine živi i radi u Beču, gde se, najpre u raznim arhitektonskim biroima, a od 1993. samostalno u svom, pretežno bavi projektovanjem stanovanja i sanacijama sa dogradnjama kao i izgradnjom potkrovlja, delom i objekata koji su pod zaštitom. Od 1998. radi i kao predavač na višim školama arhitektonskog usmerenja, najprlre na HBLA „Malerschule Baden“ u Badenu kraj Beča, a od 2013. na višoj školi „HTL Moedling“ u Moedling-u kraj Beča. Tu, na odseku za arhitekturu i građevinarstvo, predaje osnove projektovanja, arhitektonske konstrukcije, istoriju arhitekture i arhitektonsko crtanje i oblikovanje. Svojom delatnošću pokušava da gradi mostove između kultura srednje i jugoistočne Evrope, te između ostalog sarađuje i sa „Institutom za Dunavski region i srednju Evropu“ (Institut für den Donauraum und Mitteleuropa ) „IDM“-om i „MSL Raum“-om, gde drži predavanja o arhitekturi na prostoru Balkana. Učestvuje u radu „360 Beograd / guiding architects Belgrade “. Za Beogradsku nedelju arhitekture 2007. je pripremila izložbu o izgradnji potkrovlja u Beču, koja je zatim gostovala u Nišu, Kruševcu, Subotici i Ljubljani. Sarađivala je sa časopisom „Forum“- društva arhitekata Beograda sa prilozima o arhitekturi u Beču i Austriji.

Poziv za uplatu članarine za 2020. godinu

Do.co.mo.mo. Srbija obaveštava sve zainteresovane da je članarinu za 2020. godinu moguće uplatiti preko nacionalne sekcije do 15. decembra 2019. godine. Više informacija možete pronaći na našoj stranici ČLANSTVO.

Uplatom članarine za nacionalnu sekciju se automatski stiče i godišnje članstvo u međunarodnoj organizaciji Do.co.mo.mo. International, koje uključuje pogodnosti za članove koji mogu ostvariti popuste prilikom poseta muzejima i partnerskim institucijama, za pohađanje Do.co.mo.mo. konferencija, kao i po jedan primerak časopisa docomomo Journal, koji izlazi dva puta godišnje.

Više informacija možete pronaći na sajtu Do.co.mo.mo. International link

Nova kulturna dobra u Beogradu

Na osnovu predloga odluka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda o proglašenju za spomenike kulture, Vlada Republike Srbije je tokom 2018. godine utvrdila je pet novih kulturnih dobara na teritoriji grada Beograda, a u januaru 2019. godine još dva. Među njima se nalaze dva objekta i jedna prostorna celina, koje je udruženje Dokomomo Srbija prepoznalo kao vredne objekte međuratne i posleratne moderne arhitekture: Dom Udruženja jugoslovenskih inženjera i arhitekata, zgrada sa slikarskim ateljeima i galerijom Salona Muzeja savremene umetnosti u Pariskoj 14 i naselje Cerak Vinogradi.

Objava u Politici

Objava u Blicu

Arhiva modernizma

Dokomomo Srbija predstavlja novi projekat, koji je realizovan u partnerstvu sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju, a podržan od strane fondacije Hajnrih Bel u Beogradu.

Arhiva modernizma

Projekat „Arhiva modernizma“ je nastao kroz redovne istraživačke aktivnosti pojedinaca, te individualnih istraživačkih poduhvata. Tom prilikom je uspostavljen kontakt sa brojnim autorima, protagonistima projekata arhitektonske i urbanističke modernizacije posle Drugog svetskog rata, kao i sa radnim organizacijama u okviru kojih su ovi projekti nastajali, te je započeta digitalizacija dostupnog materijala: crteža, skica, projektne dokumentacije, fotografija, publikacija.

Konferencija Docomomo International Tokio 2020.

Objavljen je poziv za dostavljanje radova za 16. međunarodnu konferenciju Dokomomo, koja će biti održana u Tokiju 2020. godine. Više informacija na linku http://docomomo2020.com