_Atlas stanovanja

Adresa
Partizanskih baza, Novi Sad, opština Novi Sad
Godina
početak izgradnje 1979
završetak izgradnje 1982
Ime arhitekte/urbaniste
Milorad Milidragović
Firma koja je gradila
GP NEIMAR, Novi Sad
Firma koja je projektovala
„Projekat 76“ GP Neimar, Novi Sad
Tipologija
Arhitektura - Višeporodična/kolektivna, Kula
Urbanizam - Stambeno naselje
Ključne reči
višeporodično stanovanje, Milorad Milidragović, Novi Sad

NOVO NASELjE

Novo naselje počinje da se gradi 1977. godine, kao reon „sistemske organizacije stanovanja“, čija je izgradnja i planirana u periodu 1973-1983, zajedno uz realizaciju naselja Mišeluk, na desnoj obali Dunava. U tom trenutku, postoji značajno graditeljsko iskustvo višeporodične stambene izgradnje na području novosadskih Limana, koje je primenjeno i na ovom području.

Prve zgrade na Novom Naselju grade se  u Ulici Bate Brkića i to na brojevima od 18-26, spratnosti P+8, sa dopunskim sadržajima u prizemlju, nakon kojih slede objekti duž današnjeg Bulevara Jovana Dučića (nekadašnja ulica Bačkopalanačkog odreda), i to sedam kula osmospratnica, između kojih će se kasnije graditi zajednički sadržaji naselja. Prve zgrade useljene su već u novembru 1978.godine. Na izgradnji Novog naselja nagažovan je veliki broj novosadskih arhitekata (Dušan Krstić, Slobodan Kuzmanović, Milorad Milidragović, Mile Popov, Duško Radovanović, Miroje Maraš, Blagoje Reba, i drugi).

Tri stambene kule na Novom Naselju arh. Milorada Milidragovića (1938–1999) građene su u periodu 1979–1982. godine, sa po 13 spratova (P+13+2etaže u krovnoj mansardi). Ove kule markiraju raskrsnicu bulevara Bate Brkića i Bulevara Jovana Dučića, čineći glavni reper za prilaz naselju iz pravca Veternika. Kao i ostali objekti kolektivnog stanovanja iz datog perioda, karakteriše ih razvoj tipske etaže, koja ima više struktura stanova – od jednosobnog, do trosobnog, sa tipiziranim kupatilima. Skeletni sistem omogućava jednostavnu organizaciju plana, kao i relativno jednostavne izmene u savremenom sistemu života. Opremanje zgrade u pogledu zajedničkih prostorija ukazuje na visok standard višeporodičnog stanovanja koji je posebno karakterističan upravo za stanovanje na Novom naselju Novog Sada. Etaže karakteristične krovne strukture –  svojevrsne mansarde – posvećene su zajedničkim prostorijama stanara. Zgrada je opremljena jednim putničkim i jednim teretnim liftom, glavnim holskim i protivpožarnim stepeništem.

Sadašnje stanje objekata ukazuje na standardne probleme zgrada iz ovog perioda – na pojedinim stanovima izvršena je zamena originalnih drvenih prozora sa dvostrukim zastalenjem savremenim PVC prozorima, zastakljivanje balkona i lođa, izrada spoljašnjeg termičkog sloja sa kontaktnom fasadom n apojedinim delovima. Generalno stanje zajedničkih prostora objekata je dobro, zahvaljujući dobrom kvalitetu arhitektonskih i zanatskih rešenja.

 

Izvori

  1. Tehnički arhiv grada Novog Sada
  2. Vladimir Mitrović, Arhitektura Milorada Milidragovića, život posvećen arhitekturi, Društvo arhitekata Novog Sada, Novi Sad, 2007.
  3. https://www.youtube.com/channel/UCoPeGOi59GVr-u6rOb2xwwQ

(Kako se gradilo Novo naselje, deo 1-3, Arhiva RTV, na Novo kulturno naselje, youtube channel)

 

Podnosioci izveštaja

Dragana Konstantinović, Slobodan Jović, Dragana Kocić, Maja Momirov