_Atlas stanovanja

Adresa
Naselje Vidikovac (deo naselja Kneževac-Kijevo, označen i kao „tip A5-A9 i A10-A11“) Opština Rakovica, Beograd
Godina
početak izgradnje 1974
završetak izgradnje 1974
Ime arhitekte/urbaniste
Aleksandar Đokić, Mihailo Čanak
Firma koja je gradila
Vegrad iz Velenja, Progres iz Pirota, Komgrap iz Beograda, Zlatibor iz Užica, Graditelj iz Gornjeg Milanovca
Firma koja je projektovala
Centar za stanovanje IMS, Komgrap, Arhitekt, Vrtna arhitektura
Tipologija
Arhitektura - Višeporodična/kolektivna
Urbanizam - Stambeno naselje
Ključne reči
Aleksandar Đokić, Mihailo Čanak, Naselje Vidikovac

Naselje Kneževac-Kijevo – Vidikovac – tip A

Izgradnja objekata označenih kao tip A5-A9 i A10-A11 otpočela je 1974. godine na lokalitetu Vidikovac. Prema konkursnom rešenju, unutar ovih grupacija trebalo je da postoje interni pešački trgovi. Stambene celine trebalo je da budu zrakasto orijentisane prema centralno pozicioniranom centru mesne zajednice, koji je bio kružne osnove.  Predviđena visina objekata iznosila je P+3/4. Prilikom realizacije ovog dela naselja ukinuti su pešački trgovi, tako da je prostor oko objekata ostao neobrađen i u zelenilu. Ukidanjem podzemnih garaža  i velikim povećanjem spratnosti, karakter čitavog naselja je dodatno izmenjen, a centar mesne zajednice prema projektu autora nikada nije izgrađen.

Izgrađeni stambeni objekti grupisani su u šest celina, od kojih se svaka sastoji iz tri korpusa. Najviši korpusi unutar svake od celina izdvojeni su u poseban objekat.

Investitor je zahtevao izmene i u organizaciji osnove. Tako je ukinuto cirkularno kretanje kroz stan, a prostrani balkoni pozicionirani su uz spavaće sobe, umesto uz dnevni boravak. Ovi stanovi odlikuju se slabijim kvalitetom u ambijentalnom smislu, što je naročito uočljivo u ulaznoj zoni, od koje ka trpezariji i dnevnom boravku vodi dugačak hodnik bez prirodnog osvetljenja.  Ovi stanovi se prema rigdnoj funkcionalnoj organizaciji razlikuju od ostalih rešenja primenjenih u naselju Kneževac-Kijevo.

Konkursnim rešenjem je na svim objektima tipa A bilo predviđeno postavljanje balkonskih panoa sa kružnim otvorima. Ova element primenjen je samo na objektima na Vidikovcu, što im je dalo poseban pečat.  Uglovi ovih objekata karakteristično su obrađeni, sučeljavanjem polukružnih otvora, što umanjuje masivnost visokih silueta a njihova repeticija doprinosi utisku filigranske obrade.  Materijalizacija fasada je izvedena u kombinaciji betona i crvene opeke. Svi objekti završavali su se ravnim krovovima, što je dodatno isticalo ekspresivnost i dimanizam njihovih stepenasto oblikovanih masa.

Ovo naselje je naročito ugroženo divljim nadgradnjama, čije materijalizacije agresivno kontrastiraju izvornoj fasadnoj oblozi. Osim toga, nadgradnje se u najvećoj meri završavaju sfernim završecima, kojima je u potpunosti devastiran brutalističko-ekspresionistički karakter grupacija i kojima je narušena skladnost čitavog naselja. Ovim nadgradnjama onemogućeno je sagledavanje silueta objekata, a kako je reč o višespratnicama koje su ujedno predstavljale repere u svom širem okruženju, ova šteta je vidljiva i sa velikih rastojanja i ugrožava vizure u širokom radijusu oko Vidikovca.

Podnosilac izveštaja

Aleksandra Jeftović